Ondernemers die specifiek op zoek zijn naar een zuiveringsoplossing voor lozingswater hebben er weer een optie bij. Met de Opticlear Diamond E4-serie introduceert Water IQ een nieuwe – betaalbare – modelserie die gebaseerd is op haar Opticlear Diamond technologie. Met een behandelcapaciteit van 480 liter of 960 liter per uur voorziet de E4 single pack en twin pack in een specifieke behoefte die ontstaat door de individuele zuiveringsplicht.

De nieuwste toepassing van Water IQ is net als de bestaande H-serie en M-serie BZG-goedgekeurd. Hierdoor kan Water IQ lozingswater van de glastuinbouw behandelen tussen de 0,5 en 60 m3/uur conform de wettelijke eisen die gelden per 01-01-2018.

Goedkoper, eenvoudiger en mobieler zuiveren met Opticlear Diamond technologie

Krosse, director Business Development: “We hebben eerlijk gezegd best veel intern gediscussieerd over de nut- en noodzaak van een specifieke spui-oplossing. Met onze Opticlear Diamond H20 hebben we immers al een drainwater-oplossing die 3 m3/uur zuivert. Deze H20 heeft een capaciteit van 1,5 m3/uur voor de intensieve behandeling van lozingswater. Daarnaast zijn we nooit de glastuinbouw ingestapt om afvalwater te behandelen. Wij willen vooral telers helpen bij het weerbaarder maken van planten door slimmer om te gaan met waterbehandeling. Toch bleef de vraag komen van bestaande en nieuwe klanten en van belangenorganisaties uit de sector om met een oplossing te komen. Een oplossing die gebaseerd is op onze energiezuinige techniek waarmee we al jaren goede resultaten bereiken in de afbraak van gewasbeschermingsmiddelen en groeiregulators.

Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en onze engineers aan het werk gezet met een stevige opdracht. De nieuwe E-serie moet compacter zijn, goedkoper in aanschaf en eenvoudiger in gebruik en onderhoud. Het resultaat is de scherp geprijste E4 single pack en de E4 twin pack, goed voor respectievelijk 480 en 960 liter per uur.

De E-serie: De E van Effluent en Eenvoud.

Omdat de E-serie zich volledig kan richten op de behandeling van lozingswater hebben we veel kunnen winnen qua eenvoud van installatie, bediening en onderhoud. Het gewicht en de afmetingen zijn zo gunstig dat een teler zelfs kan overwegen om de E4 op meerdere locaties te gebruiken als de teler die ruimte heeft qua spuivolume. De E-serie heeft daarnaast een uniek onderhoudsconcept waarmee het onderhoud heel efficiënt kan worden uitgevoerd.

Prijzen, voorwaarden en levertijden

Met de E-serie introduceert Water IQ tevens een installatie die zich qua behandelprijs per kuub spuiwater kan meten met de concurrentie. Krosse: “De markt voor specifieke spui-oplossingen is door de Nederlandse spelregels van de Kaderrichtlijn Water en de komst van de BZG-lijst eigenlijk heel eenvoudig geworden. Telers die alleen op zoek zijn naar een spui-oplossing hebben een eenvoudige afweging te maken. Maak een shortlist van leveranciers van technieken en machines die je vertrouwt. Kies vervolgens de economisch meest voordelige oplossing, kijkend naar de totale kosten van aanschaf, afschrijving, installatie, onderhoud, energieverbruik, hulpstoffen én benodigde voorfiltratie. Als je over een periode van bijvoorbeeld 5 jaar de prijs per kuub uitrekent weet je wat bij jouw spuivolume voor jou de beste keuze is. Ik vermoed dat onze oplossing voor veel telers als meest voordelige oplossing uit de bus zal komen.  Daarnaast ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren voor bedrijven met middelen waarvoor nu een zuiveringsrendement geldt van 99,5%. Ook voor die zuiveringseisen zijn wij klaar met de Opticlear Diamond series.”

De E4-oplossingen zijn leverbaar vanaf het tweede kwartaal 2017. De verwachte levertijden zullen voorlopig tussen de 6 en 12 weken zijn, afhankelijk van het orderboek. Definitieve prijzen en voorwaarden worden eind 2016 bekend gemaakt.