Marc Litjens: ‘Goede wortels zijn de basis voor een weerbaar gewas’

Paprikateler Marc Litjens beschikt over drie teeltlocaties: Meterik 8,3 ha (rood en groen), Velden 5,5 ha (rood) en Melderslo 4,5 ha (geel). Op locatie Velden past hij in combinatie met drainwaterbehandeling microflora management toe. Microflora management versterkt de natuurlijke weerbaarheid van de plant. De teler wil de wortels beter laten functioneren en minder aangetaste wortels hebben. Dit alles voor kwalitatief betere paprika’s met minder toepassing van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Microflora management
Microflora management is een door Water IQ ontwikkelde methode waarmee de plant in staat wordt gesteld om zichzelf te weren tegen ziektedruk. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de positieve bacteriën op de plantwortel. De bijbehorende innovatieve waterbehandeling beperkt door ontsmetting de aanvallen door virussen, schimmels en pathogene waterbacteriën. De planteigen rhizobacteriën werken als antagonisten tegen infecties door pathogenen en bevorderen onder meer de opname van water en voedingsstoffen via de wortels.

Het volledige artikel, met aandacht voor de behandeling van drainwater en het gericht sturen van bodemleven met microflora management is te lezen op de website van Glastuinbouw Waterproof.

 

Harry Stijger

Auteur, Glastuinbouw Waterproof