Streven naar een microbiologisch gecontroleerde omgeving

,

Waterbehandeling met UV, ozon of verhitten doodt wellicht alle daarin voorkomende bacteriën, virussen en schimmels, maar vernietigt ook alle waardevolle stoffen. Je kunt water echter ook ontsmetten met een mildere oxidatie, waardoor voor de plant gunstige stoffen behouden blijven. Toevoegen van stoffen waar wortelbacteriën zich aan voeden, maakt zo’n behandeling compleet. “Steeds sterieler willen werken is voor de glastuinbouw de weg naar de uitgang.”

Bij toeval hoorde Jan van den Elzen in Uden van Water IQ in Nuenen; een bedrijf dat zich bezighoudt met waterbehandeling. Hij ging erheen voor een praatje en was meteen enthousiast. “Zij maken apparatuur voor het brouwen van bier. Waterbehandeling is bij de moutbereiding essentieel om Fusarium tegen te gaan, dus ik dacht, daar zit misschien wat in.” Bij een paprikateler zag hij dat die er succesvol problemen met Pythium mee tegenging. “Hij paste het voor het tweede jaar toe en vanaf het eerste jaar had hij minder uitval gezien. Maar dat kan natuurlijk overal aan liggen”, aldus een kritische Van den Elzen.

Maar een chrysantenteler die hij bezocht was ook enthousiast, mede omdat alle proceswater kan worden gerecirculeerd. In zijn aardbeienteelt vallen gedurende het seizoen altijd wel wat planten weg, en wellicht zou hij dat hiermee kunnen voorkomen. Van den Elzen besloot de apparatuur aan te schaffen. “Van alle systemen van waterbehandeling is dit de meest milieuvriendelijke.”

Opticlear Diamond 

In de technische ruimte van Van den Elzen heeft de apparatuur voor de waterbehandeling een prominente plaats gekregen. Twee rvs kolommen, met daarnaast nog een blauwe. Dit Opticlear Diamond-systeem behandelt het retourwater in twee stappen. Eerst wordt de organische vervuiling verwijderd door middel van adsorptie. Moleculaire adsorptie vindt plaats op keramisch materiaal met daarop een coating. Deze coating geeft het materiaal een specifieke lading die ongewenste stoffen uitfiltert door binding van ionen. Je kunt zo voedingsstoffen selecteren en doorlaten die gunstig zijn voor de groei van rhizobacteriën. Jaarlijkse reactivatie van de coating garandeert een constante adsorptiecapaciteit.

In de tweede kolom vindt oxidatie plaats met waterstofperoxide en geïoniseerde lucht. Beide worden ingebracht via een mengkamer met een katalysator die de oxidatiekracht versterkt. Schimmels, bacteriën en virussen worden gedood. Jeroen Krosse van WaterIQ: “Via ontsmetten van het gietwater, streven wij naar een microbiologisch gecontroleerde omgeving. Dat kan ook met ozon, UV en verhitting, maar dan gebruik je een kanon qua energie. Steeds sterieler willen werken, is de weg naar de uitgang. Adsorptie in combinatie met geavanceerde oxidatie is veel efficiënter. Daarmee spaar je niet alleen energie maar behoud je ook waardevolle organische zuren, aminozuren, suikers, vitamines en bijvoorbeeld ijzerchelaten. Deze voedingstoffen zijn essentieel voor weerbaar telen.”

Het volledige interview met Jan van den Elzen is te lezen in Kas Magazine, themanummer Water en Wortelmilieu (april 2017).

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

22 juni 2017