WPK voorbereid op de toekomst met Opticlear Diamond

Westlandse Plantenkwekerij maakt sinds twee maanden gebruik van de Opticlear Diamond van Water IQ, een apparaat dat de waterstromen binnen het bedrijf zuivert. En hoewel het bedrijf nog zoekt naar de juiste instellingen, blijkt de machine een positieve invloed te hebben op zowel het milieu als de portemonnee.

Westlandse Plantenkwekerij, afgekort WPK, kweekt jaarrond warme groenteplanten – vooral tomaten en paprika’s – voor de glastuinbouw en koude groenteplanten in trays – vooral kool- en bladplanten – voor de vollegrondstuinbouw. In de zomer wordt dit aangevuld met de teelt van bloeiende potplanten, die onder de naam ‘House & Garden’ worden verkocht. Naast de hoofdlocatie in het Brabantse Made, dat 8 hectare telt, heeft het bedrijf nog twee vestigingen van 2,5 hectare en huurt het in de winter 3 hectare bij voor de opkweek van groenteplanten.

m2-nano-33Opticlear Diamond
Sinds twee maanden maakt WPK gebruik van de Opticlear Diamond van Water IQ, een installatie die waterstromen zuivert en ervoor zorgt dat het water zo optimaal mogelijk kan worden (her)gebruikt. Teeltmanager Wim in ’t Groen vertelt dat WPK al jaren geen water meer loost in de sloot. “Maar doordat wij met gewasbeschermingsmiddelen werken die absoluut niet bij de groenteplanten mogen komen, loosden wij wel water met nuttige meststoffen en bestrijdingsmiddelen op het riool. Een gedeelte van de middelen kwam in het milieu terecht en daar waren we niet blij mee.”
Met de Opticlear Diamond worden bestrijdingsmiddelen, maar ook bacteriën, virussen en schimmels, voor 99% uit het water gezuiverd. Doordat een omgekeerd Nanofilter op de installatie is gebouwd, kan ophoping van natrium worden voorkomen en kan de EC worden verlaagd. Op die manier kan het water weer worden hergebruikt en hoeft er niet meer op het riool te worden geloosd. In ’t Groen merkt daarbij op dat het gezuiverde afvalwater uit de rioolbuffer in deze opstartfase nu nog wel naar het riool wordt afgevoerd. “Totdat we er 100% zeker van zijn dat de installatie goed werkt, blijven we het schone restwater nog op het riool lozen. Als uit de testen blijkt dat alles aan de normen voldoet, houden we het water binnen en zitten we ‘potdicht’.”

Wettelijke norm
Met de nieuwe installatie voldoet het bedrijf aan de wettelijke norm op het gebied van waterzuivering. Dat is volgens In ’t Groen een belangrijke reden om de installatie aan te schaffen. “Hoewel het nu nog niet wettelijk verplicht is, mag je vanaf 2018 geen water meer lozen als dat niet voor tenminste 95% vrij is van bestrijdingsmiddelen. Er zijn al middelen die je nu al niet meer mag gebruiken als je niet ‘gesloten’ bent of een installatie hebt die zorgt voor een volledige afbraak van residuen.”
Daarnaast heeft de Opticlear Diamond een positieve invloed op het milieu en de portemonnee. De teeltmanager licht toe dat voorheen een verhitter werd gebruikt om het water te zuiveren van virussen, bacteriën en schimmels.

“Voor iedere kubieke meter water was een kubieke meter gas nodig. Waar het zuiveren van een kuub water voorheen 25 cent gas kostte, kost het nu 2 cent. Los van de investering komt de Opticlear Diamond dus zeker voordeliger uit de bus.”

Volgens In ’t Groen was de kostenbesparing niet het hoofddoel. “Maar het speelt wel mee.”
Op de hoofdlocatie in Made is de Opticlear Diamond inmiddels twee maanden operationeel en ook op de andere twee locaties komt de installatie te staan. “We willen drie locaties gesloten hebben, zodat we niets meer op het oppervlaktewater of riool hoeven te lozen.”

Bewezen werking
In de zoektocht naar een geschikte installatie heeft WPK drie verschillende machines onderzocht. Uiteindelijk kreeg de Opticlear Diamond de voorkeur, omdat de kennis over en de ontwikkeling van deze machine het verst gevorderd was. In ’t Groen weet dat de eerste machines nu een aantal jaren draaien en dat er allerlei metingen worden gedaan. “Ook bij bierbrouwerijen is het een populaire machine. De werking van deze machine is dus al bewezen.”
Het apparaat biedt verschillende ontsmettingsprogramma’s. Op dit moment maakt WPK gebruik van drie programma’s: een behandelrecept voor recirculatie, gericht op de afdoding van schimmels en bacteriën uit het water, een intensiever recept dat ook bestrijdingsmiddelen en remstoffen uit het water haalt en een spuirecept waarmee alles uit het water wordt gehaald. “Dit laatste recept gaat echter wel ten koste van de capaciteit, omdat de doorstroomsnelheid omlaag gaat. Daarom doen we dit alleen als het echt nodig is.” Daarnaast kan WPK per behandeling kiezen of zij ook eenwaardige zouten als natrium wil verwijderen uit de behandelde waterstroom.

Op de goede weg
De Opticlear Diamond draait nu twee maanden op volle toeren en inmiddels zijn de eerste monsters binnen. Hieruit blijkt dat de resultaten op zich goed zijn, maar dat sommige recepten nog niet optimaal zijn. “We zien nog waarden van bacteriën en schimmels in het water die we graag nog lager willen zien”, licht de teeltmanager toe. “We zijn dus nog zoekende naar de optimale instellingen. Tegelijkertijd zijn er ook waarden die vergelijkbaar zijn met de vorige situatie. We zijn dus zeker op de goede weg. Het streven is om in de winter alles volledig op de rit te hebben.”
Hoewel de verhitter nog niet was afgeschreven en nog goed functioneerde, is het volgens In ’t Groen een fijn idee dat het bedrijf nu al aan de wettelijke eisen voldoet en intern schoon is. “Daarnaast heeft deze machine meer mogelijkheden, zijn de verbruiks- en onderhoudskosten lager en bovendien kan het selectief behandelde water zorgen voor een betere groei en sterkere planten.”
In ’t Groen is dan ook blij dat WPK met de Opticlear Diamond voorbereid is op de toekomst. “We zijn er bijna maar nog niet helemaal; samen met Water IQ zijn we nog bezig om het proces te perfectioneren. Maar het ziet er goed uit en ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we het helemaal op de rit gaan krijgen!”

wpk-water-iq-adv-kas-innovatie_1624px

Vaardigheden

Gepubliceerd op

11 oktober 2016